Ubi kayu merupakan makanan yang sangat digemari rakyat Malaysia khususnya masyarakat Melayu. Kebiasaannya dimakan dalam bentuk kerepek atau dihidangkan sebagai ubi rebus ataupun tapai ubi. Tanpa kita sedari ubi kayu yang kita seringkali makan bukanlah 'buah ubi' sebaliknya ialah 'akar ubi'.
"Mana
ada orang makan akar"
Bahagian
akar ubi kayu dalam istilah botani dipanggil umbisi (tuberous root). Tuberous root
atau tuber merujuk kepada akar yang
termodifikasi (modified root) secara
semulajadi yang bertujuan untuk menyimpan makanan (glukosa yang terhasil
daripada proses fotosintesis). Contoh tanaman umbisi ialah ubi kayu, ubi
kentang, lobak, ubi keledek dan lain-lain lagi.
![]() |
https://www.acsh.org |
Fungsi
akar seperti yang kita sedia maklum ialah untuk menyerap air dan nutrien dari
dalam tanah. Namun begitu bagi kes akar ubi kayu, yang telah termodifikasi
secara semula jadi, ia juga bertindak sebagai tempat penyimpanan makanan pokok
seperti yang telah dinyatakan di atas.
Pada
kebiasaannya apabila pokok menghasilkan makanan melalui proses fotosintesis di
kilang makanan iaitu daun (atau organ lain yang mempunyai pigmen hijau),
makanan tersebut akan disimpan di dalam organ penyimpanan (storage organ). Storage
organ bagi kebanyakan tumbuhan ialah buah. Namun begitu tidak bagi ubi kayu,
kerana storage organnya terletak di akarnya.
Maka dapatlah kita simpulkan bahawa sebenarnya akar juga boleh dimakan tapi bukan semua akar boleh dimakan. Akar yang dimaksudkan ialah akar yang telah termodifikasi secara semulajadi seperti ubi kayu.
Semoga
bermanfaat. Silakan share atau komen.
Comments
Post a Comment