Skip to main content

Jenis-Jenis Pisang


Pisang berasal dari keluarga Musaceae. Pisang merupakan makanan kegemaran rakyat Malaysia. Buah pisang sangat mudah didapati di mana-mana. Hal ini kerana pengeluarannya yang konsisten sepanjang tahun bagi memenuhi keperluan diet pemakanan rakyat Malaysia. Bukan sahaja buahnya yang boleh dimakan, malah jantung pisang juga boleh dimakan. Buah pisang, jantung pisang dan daun pisang sangat mudah dijumpai di pasar-pasar basah, pasar-pasar borong dan juga pasar tani.


“Eh daun pisang pun orang jual.”

“Daun pisang buat apa?”



https://www.aesp.biz


Jika dulu kita membungkus nasi lemak menggunakan daun pisang. Sekarang tidak lagi kerana kita telah beralih menggunakan politerina atau kertas. Namun sejak dua menjak ini daun pisang kembali popular dan menjadi trend dengan kemunculan banyak restoran daun pisang di sekitar Lembah Klang seperti Nasi Kandar Daun Pisang.

https://lobakmerah.com

Untuk post kali ini penulis ingin berkongsi jenis-jenis pisang yang terdapat di Malaysia. Selama ini mungkin ada di antara kita yang hanya makan sahaja tanpa mengetahui jenis-jenis pisang tersebut. Di sini terdapat 10 jenis pisang yang kami berjaya senaraikan. Jom kita lihat satu per satu.


1. Pisang Berangan
Pisang berangan sememangnya enak dimakan mentah dan sangat mudah dijumpai di mana-mana. Rasanya lemak.
https://cdn.mydin.com.my


‌2. Pisang Tanduk
Pisang tanduk pula mempunyai rasa yang tersendiri. Asal usul namanya datang dari fizikalnya yang menyerupai tanduk. Pisang ini sangat digemari masyarakat Johor. Jika berkunjung ke Batu Pahat, kerepek pisang tanduk perlu ada dalam senarai shoplist anda. Permintaan yang tinggi terhadap kerepek pisang tanduk menyebabkan harganya naik setiap tahun.


3. Pisang Lang
Pisang lang mempunyai rupa yang hampir sama dengan pisang tanduk tapi sebenarnya berbeza. Pisang tanduk mempunyai jejari yang sedikit berbanding pisang tanduk. Pisang tanduk juga mempunyai saiz yang lebih besar berbanding pisang lang.




4. Pisang Emas
Pisang emas sedap dimakan mentah. Jika digoreng akan menjadi lembik. Saiznya comel dan menarik hati. 

https://eshop.tesco.com.my


5. Pisang Nangka
‌Pisang nangka mempunyai saiz yang sedikit panjang, namun tidak sepanjang pisang lang dan tanduk. Sedap dihidang sebagai pisang goreng.

https://www.jatisariku.com

6. Pisang Kapas
Pisang kapas selalunya dibuat pisang salai oleh masyarakat Melayu di Batu Pahat. Penggemar makanan salai pasti suka.

"Rasa apa?"

"Rasa asap la"

Related image
https://my.carousell.com

 
‌7. Pisang Abu Nipah
‌Pisang ini boleh dipanggil pisang abu dan pisang nipah. Pisang ini sedap dimakan rebus atau goreng.

Image result for pisang abu nipah
https://delishably.com

  
8. Pisang Lilin
Pisang lilin pula sedap dimakan dalam bentuk kerepek. Mempunyai rasa yang tersendiri. 

https://my.carousell.com


9. Pisang Rastali
Pisang rastali turut dikenali sebagai pisang kelat keling di sesetengah tempat. Jika disimpan, semakin gelap kulitnya, semakin manis dan lemak rasa buah tersebut. Sewaktu belajar di KL, penulis sangat gemar membeli pisang jenis ini. 

https://forum.lowyat.net/topic/1801978


10. Pisang Cavendish
Pada pemerhatian penulis pisang cavendish mempunyai rasa seakan-akan pisang berangan. Namun kredit perlu diberikan kepada pisang cavendish kerana kulitnya yang tebal menyebabkan pisang ini mempunyai nilai eksport, susah lebam dan rosak, malah tahan lama berbanding pisang-pisang lain yang ada di pasaran.

https://www.tokopedia.com


Pisang sememangnya mempunyai nilai nutrisi dan nilai ekonomi yang tinggi dalam kalangan penduduk di Malaysia. Jika diusahakan secara komersil  boleh menjana pendapatan lumayan kepada para petani tempatan.  


Semoga bermanfaat.

Comments

  1. Alhamdulillah...dpt juga saya ilmu tentang jenis2 pisang nih...selama nih berniaga jual pisang abu jek...xtau pun yg ada byk jenis pisang lain...

    ReplyDelete
  2. Maaf yg dlm gmbr pisang lang tu sebnrnya pisang relung, kt kg sy seblh lekir byk di tanam. Sgt sedap jika digoreng, mkn panas2, yummy

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bagaimana Pokok Membuat Makanan?

Pokok/tumbuhan sama seperti manusia. Mereka memerlukan makanan untuk meneruskan kelangsungan hidup mereka. Kita makan, mereka juga makan. Tapi dengan cara mereka yang tersendiri.  Pokok/tumbuhan menghasilkan makanannya sendiri dengan melakukan proses fotosintesis. Hal ini terjadi dengan menggunakan gas karbon dioksida dan air, dibantu tenaga dari cahaya matahari yang ditangkap oleh klorofil (pigmen hijau), akan menghasilkan glukosa (makanan) dan gas oksigen (by-product).  https://thebeakerlife.com/homework-helper-photosynthesis Proses fotosintesis memainkan peranan penting dalam memastikan pokok/tumbuhan dapat menghasilkan makanan yang secukupnya untuk hidup.  Berbanding dengan manusia, manusia tidak mampu menghasilkan makanannya sendiri. Untuk mendapatkan tenaga, contohnya karbohidrat, manusia perlu memakan tumbuhan atau sebarang organ tumbuhan yg kaya dengan kanji atau karbohidrat seperti ubi kayu, tebu, beras, dan yang seangkatan dengannya.  Semoga bermanfaa

Senarai Buah-buahan Tempatan

Senarai Buah - buahan Tempatan  ‌ Durian ‌ Nangka ‌ Cempedak ‌ Limau madu ‌ Belimbing ‌ Nenas ‌ Tembikai ‌ Sukun ‌ Ciku ‌ Rambutan  ‌Longan ‌ Pulasan ‌ Manggis ‌ Mangga  ‌Duku ‌ Dukong ‌ Langsat ‌ Rambai ‌ Jagung ‌ Durian Belanda  ‌Pisang ‌ Mata kucing ‌ Laici ‌ Jambu batu ‌ Jambu air ‌ Kelapa  Keranji   Berangan