Skip to main content

Jangka Hayat Tanaman

Setiap tanaman mempunyai jangka hayat yang berbeza-beza. Jangka sesuatu tanaman biasanya diukur dari mula tanaman tersebut ditanam sehinggalah hasil dituai atau sehingga tanaman tersebut mencapai tahun kemuncak hasil pengeluaran. Jangka hayat tanaman terbahagi kepada TIGA (3) iaitu:

  1. Tanaman Annual (kurang setahun) 
  2. Tanaman Biennial (1-2 tahun) 
  3. Tanaman Perennial/Saka (sehingga 25 tahun) 
Tanaman annual kebiasaannya memberikan pulangan yang cepat, maka sebab itu lah tanaman ini digelar sebagai cash crop. Sementara itu, tanaman biennial pula kurang memerlukan penjagaan yang teliti, namun begitu mengambil masa untuk mengeluarkan hasil. Tanaman saka pula biasanya terdiri daripada tanaman industri yang mendapat permintaan tinggi di pasaran global. Kelemahan tanaman saka ialah lambat mengeluarkan hasil, biasanya 3 tahun selepas penanaman dijalankan. Kebanyakan petani akan memanfaatkan tempoh 3 tahun tersebut untuk menanam tanaman kontang atau cash crop secara selingan (inter-cropping)  sementara menunggu tanaman utama (dalam kes ini tanaman saka tersebut)  mengeluarkan hasil. Sekian.  


Comments

Popular posts from this blog

Bagaimana Pokok Membuat Makanan?

Pokok/tumbuhan sama seperti manusia. Mereka memerlukan makanan untuk meneruskan kelangsungan hidup mereka. Kita makan, mereka juga makan. Tapi dengan cara mereka yang tersendiri.  Pokok/tumbuhan menghasilkan makanannya sendiri dengan melakukan proses fotosintesis. Hal ini terjadi dengan menggunakan gas karbon dioksida dan air, dibantu tenaga dari cahaya matahari yang ditangkap oleh klorofil (pigmen hijau), akan menghasilkan glukosa (makanan) dan gas oksigen (by-product).  https://thebeakerlife.com/homework-helper-photosynthesis Proses fotosintesis memainkan peranan penting dalam memastikan pokok/tumbuhan dapat menghasilkan makanan yang secukupnya untuk hidup.  Berbanding dengan manusia, manusia tidak mampu menghasilkan makanannya sendiri. Untuk mendapatkan tenaga, contohnya karbohidrat, manusia perlu memakan tumbuhan atau sebarang organ tumbuhan yg kaya dengan kanji atau karbohidrat seperti ubi kayu, tebu, beras, dan yang seangkatan dengannya.  Semoga bermanfaa

Jenis-Jenis Pisang

Pisang berasal dari keluarga  Musaceae. Pisang   merupakan makanan kegemaran rakyat Malaysia. Buah pisang sangat mudah didapati di mana-mana. Hal ini kerana pengeluarannya yang konsisten sepanjang tahun bagi memenuhi keperluan diet pemakanan rakyat Malaysia. Bukan sahaja buahnya yang boleh dimakan, malah jantung pisang juga boleh dimakan. Buah pisang, jantung pisang dan daun pisang sangat mudah dijumpai di pasar-pasar basah, pasar-pasar borong dan juga pasar tani. “Eh daun pisang pun orang jual.” “Daun pisang buat apa?” https://www.aesp.biz Jika dulu kita membungkus nasi lemak menggunakan daun pisang. Sekarang tidak lagi kerana kita telah beralih menggunakan politerina atau kertas. Namun sejak dua menjak ini daun pisang kembali popular dan menjadi trend dengan kemunculan banyak restoran daun pisang di sekitar Lembah Klang seperti Nasi   Kandar Daun Pisang. https://lobakmerah.com Untuk post kali ini penulis ingin berkongsi jenis-jenis pisang yang terd

Senarai Buah-buahan Tempatan

Senarai Buah - buahan Tempatan  ‌ Durian ‌ Nangka ‌ Cempedak ‌ Limau madu ‌ Belimbing ‌ Nenas ‌ Tembikai ‌ Sukun ‌ Ciku ‌ Rambutan  ‌Longan ‌ Pulasan ‌ Manggis ‌ Mangga  ‌Duku ‌ Dukong ‌ Langsat ‌ Rambai ‌ Jagung ‌ Durian Belanda  ‌Pisang ‌ Mata kucing ‌ Laici ‌ Jambu batu ‌ Jambu air ‌ Kelapa  Keranji   Berangan